Placki czekoladowe, pankejki z kakao

placki czekoladowe
4.7
(3)
placki czekoladowe
Czekoladowe pankejki

Placki czekoladowe są szybkie w przygotowaniu, ale trzeba się przygotować na to, że równie szybko znikają. Delikatne, puszyste pankejki podbiją serca nie tylko dzieci, ale też dorosłych. Podane z rozpuszczoną czekoladą i owocami rozpieszczą Wasze podniebienia, zapewniam, że często będziecie do nich wracać. Placki czekoladowe sprawdzą się na śniadanie, podwieczorek albo jako przekąska. Pankejki są pyszne, delikatne i puszyste, a dzięki dodatkowi sosu z czekolady poprawią humor nawet w gorszy dzień.

Do smażenia placków używam specjalnej patelni do pakejków, dziki czemu wychodzą takiej samej wielkości. Nie jest to jednak sprzęt niezbędny, placki czekoladowe wyjdą też, kiedy usmażycie je na patelni do naleśników, albo na zwykłej, choć może się okazać, że będziecie musieli posmarować ją olejem. Ja staram się smażyć bez dodatku tłuszczu, ale nie każda patelnia jest do tego przystosowana.

pankejki czekoladowe
pankejki

Placki czekoladowe – potrzebne składniki

Te składniki pewnie każdy z nas ma w swoim domu, więc zachęcam do wypróbowania przepisu na placki czekoladowe.

Placki:

  • 1 szklanka mąki (125 g)
  • 1szklanka mleka (200 ml)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka oleju
  • 2 – 3 łyżki cukru (w zależności, czy wolicie bardziej, czy mniej słodkie placki)
  • 1 jajko

Sos czekoladowy:

  • 50 g (pół tabliczki) czekolady
  • 30 ml (2 – 3 łyżki) mleka

Placki czekoladowe – przygotowanie

W misce wymieszać składniki suche, czyli mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cukier. Dodać jajko, olej i mleko, wymieszać, aż składniki się połączą. Ciasto powinno wyjść dość gęste, jeśli jest lejące, dodać jeszcze łyżkę mąki. Ciasto odstawić na 10 minut. Rozgrzać patelnię, wylewać po 2 łyżki ciasta na jednego placka i smażyć na średnim ogniu do momentu, aż na powierzchni placków czekoladowych pojawia się pęcherzyki powietrza. To znak, że placki można odwrócić. Z drugiej strony smażymy do zarumienienia (około 2 minuty).

Do przygotowania sosu czekoladowego możemy użyć małego rondelka (jeśli będziemy go przygotowywać na palniku), albo miseczki (jeśli sos będzie przygotowywany w kuchence mikrofalowej). Niezależnie od naczynia, wlewamy śmietanę i delikatnie podgrzewamy na małym ogniu lub ustawiamy mikrofalówkę na 30 sekund. Po podgrzaniu dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Jeśli śmietaną będzie za zimna, można ją delikatnie ponownie podgrzać, tylko do momentu rozpuszczenia się czekolady.

Pankejki czekoladowe najlepiej smakują świeże, podane z sosem czekoladowym i owocami.

Polecam też do wypróbowania przepis na łatwy mazurek, znajdziecie go TUTAJ.

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na pankejki czekoladowe lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.

Darmowe zdjęcie z galerii z antyczny, bar, ciemny

Oceń ten przepis

4.7 / 5. 3

Polecane

1 komentarz

  1. […] Magdzie łatwo przygotujecie  omlet, czekoladowe pankejki albo szakszukę. Klikajcie w zdjęcie poniżej, odwiedzajcie bloga Magdy i korzystajcie śmiało ze […]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *