Ogórki w pikantnej zalewie z chili, czyli najlepszy przepis na krokodylki

ogórki z chili
3.4
(5)
ogórki w pikantnej zalewie

Słyszeliście o „krokodylkach”? To przepyszne ogórki w pikantnej zalewie z chili i czosnkiem. Są słodko – ostre i idealnie nadają się jako dodatek do letnich dań z grilla albo jako sałatka do obiadu. Zazwyczaj przygotowuje się je krojąc ogórki wzdłuż, ja jednak wolę tą wersję. Żeby można było pokroić ogórki wzdłuż, powinny one być dość małe, ja natomiast miałam spore ogórki, dlatego też krojenie w plastry bardziej się sprawdziło 1.

krokodylki przepis

Ogórki w pikantnej zalewie – potrzebne składniki

Do przygotowania popularnych krokodylków potrzebujemy (jeśli ogórki kroimy wzdłuż należy podwoić ilość zalewy):

  • 3 kilogramy ogórków gruntowych
  • 2 główki czosnku
  • 1,5 łyżeczki chili (użyłam sproszkowanego i w płatkach, ale może być tylko sproszkowane)
  • 3,5 łyżki soli

Zalewa:

  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki wody
pikantne ogórki

Krokodylki przepis

Ogórki myjemy i usuwamy ogonki. Jeśli mamy małe ogórki przekrajamy je wzdłuż na 4 części, jeśli większe, to kroimy w plastry grubości około 3 – 5 milimetrów. ogórki przekładamy do miski i posypujemy solą. Odstawiamy na minimum3 godziny, może być też na całą noc. Po tym czasie odlewamy sok, który puściły ogórki. Czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do ogórków razem z chili.

Kolejny krok w przygotowaniu krokodylków, to zrobienie zalewy. Do garnka wlewamy wodę, ocet, olej i dodajemy cukier. Zalewę należy doprowadzić do wrzenia, następnie przelać do warzyw w misce. Ogórki w pikantnej zalewie przełożyć do wyparzonych słoików, zalać pozostałą zalewą, dokładnie zakręcić słoiki.

Ostatni krok to pasteryzacja słoików. Można to zrobić na dwa sposoby:

  1. Na dno szerokiego garnka układamy ściereczkę kuchenną, układamy na niej słoiki, zalewamy lenią wodą przynajmniej do połowy wysokości słoików. Gotujemy około 10 minut od momentu wrzenia wody, od razu wyciągamy i odkłdamy do góry dnem do całkowitego wystudzenia.
  2. Wkładamy słoiki do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę 130 stopni i zostawiamy słoiki na około 30 minut. Po tym czasie słoiki wyciągnąć, odwrócić do góry dnem i zostawiać do ostygnięcia.

Jeśli szukasz przepisów na przetwory na zimę, polecam OGÓRKI KISZONE WEDŁUG PRZEPISU MOJEJ BABCI.

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na ogórki w pikantnej zalewie (krokodylki przepis) lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanych zimowych zapasach. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.

pasteryzacja

Oceń ten przepis

3.4 / 5. 5

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *