Piękne i pyszne odwrócone ciasto pomarańczowe

odwrócone ciasto pomarańczowe
0
(0)
odwrócone ciasto pomarańczowe

To odwrócone ciasto pomarańczowe jest tak obłędnie pyszne, że nie będziecie mogli się od niego oderwać. Sezon na pomarańcze, te najbardziej słodkie i soczyste, już tak blisko, czas więc przypomnieć sobie przepisy z ich użyciem. Ciasto jest obłędnie pomarańczowe, wilgotne, po prostu raj dla podniebienia, zachęcam do wypróbowania przepisu.

Odwrócone ciasto pomarańczowe – potrzebne składniki

Pomarańcze w syropie:

  • 2 spore pomarańcze
  • 0,5 szklanki wody
  • 1/3 szklanki cukru

Ciasto:

  • 3/4 szklanki maślanki
  • 0,5 kostki masła (100 g)
  • 3 duże jajka (rozmiar L)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • Skórka starta z jednej pomarańczy
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto pomarańczowe – przygotowanie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc należy je wyjąć z lodówki przynajmniej 2 godziny przed przygotowywaniem ciasta. Przygotować syrop – pomarańcze wyszorować szczoteczką, pokroić w plastry grubości około 0,5 cm. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać cukier i gotować około 10 min, aż skórka pomarańczy zmięknie. Pomarańcze wyjąć z syropu i ułożyć na spodzie tortownicy (23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, syrop zostawić do późniejszego użycia.

Masło rozpuścić w rondelku (lub w kuchence mikrofalowej), następnie ostudzić, żeby było wciąż płynne, ale nie gorące. Do miski przelać maślankę, dodać masło i wymieszać łyżką (lub mikserem na najniższych obrotach). Dodać jajka, startą skórkę pomarańczową i cukier, ponownie wymieszać łyżką. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać tylko do połączenia składników.

Ciasto wyłożyć na pomarańcze ułożone w formie do pieczenia, wyrównać górę. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na około 35 minut (należy zastosować metodę do suchego patyczka, czyli sprawdzamy wykałaczką, czy ciasto nie przykleja się do niej). Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić ciasto na około 10 minut, potem wyjąć je z piekarnika.

Po około 0,5 godziny ciasto wyjąć z obręczy tortownicy, nakłuć wierzch wykałaczką i łyżką wylewać syrop pomarańczowy, żeby nasączyć nasze odwrócone ciasto pomarańczowe (należy zostawić ok 2-3 łyżki). Ciasto delikatnie odwrócić na paterę lub duży talerz, zdjąć papier do pieczenia i posmarować pomarańcze resztą syropu. Smacznego.

Jeśli szukasz przepisu na proste ciasto czekoladowe, koniecznie wypróbuj przepis na MURZYNKA.

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na ODWRÓCONE CIASTO POMARAŃCZOWE lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym deserze. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.

Pomarańcze

Oceń ten przepis

0 / 5. 0

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *