Pyszny i szybki obiad, czyli kurczak w sosie porowym

obiad z kurczakiem
5
(8)
kurczak w sosie porowym

Kurczak w sosie porowym to danie ekspresowe w wykonaniu, a pyszne jak mało co. Kilka składników, 25 minut przygotowania i już możesz cieszyć się smakiem aromatycznego obiadu.

Kurczak w sosie porowym – potrzebne składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 duży por lub 2 mniejsze
  • 100 ml śmietany 30%
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • mąka do obtoczenia mięsa
  • olej do smażenia

Sos porowy – przygotowanie

Por pokroić w plasterki (tylko białą i jasnozieloną część), odstawić. Pierś kurczaka pokroić na małe kotleciki o grubości około 1 cm, w poprzek mięsa. Przyprawić je solą i pieprzem, obtoczyć w mące i podsmażyć na złoty kolor z obu stron na odrobinie oleju na małym ogniu. Mięso zdjąć z patelni, odstawić na talerz, a na patelnię wrzucić pokrojonego pora.

Por dusić, aż będzie prawie miękki (około 5 minut) dodać 0,5 szklanki wody i usmażone mięso. Dusić około 10 minut, dodać śmietanę, doprawić sos do smaku i zdjąć z ognia. Podawać z ziemniakami lub ulubioną kaszą.

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na kurczaka w sosie porowym lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.

Na mięsny obiad polecam również PULPETY W SOSIE KOPERKOWYM.

POR

Oceń ten przepis

5 / 5. 8

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *