Kremowe i delikatne risotto z pieczarkami

risotto z pieczarkami
5
(2)
risotto z pieczarkami

Risotto z pieczarkami to niezawodny sposób na pyszny obiad. Wprawdzie jego przygotowanie jest dość pracochłonne, jednak nie tak trudne, jakby mogło się wydawać. Smak tego dania zrekompensuje Wam czas spędzony w kuchni.

Risotto z pieczarkami – potrzebne składniki

  • 1 i 1/4 szklanki ryżu do risotto (np. arborio)
  • około 300 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • około 800 ml bulionu (ja miałam zamrożony bulion warzywny, ale w ostateczności możecie użyć rosołu lub bulionu z kostki)
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 100 ml śmietany 30%

Risotto z pieczarkami – przygotowanie

Pieczarki pokroić w plastry, odłożyć na później. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie w garnku, w którym będzie przygotowywane risotto z pieczarkami. Gdy cebula się zeszkli na małym ogniu, dodać posiekany czosnek, a po około 2 minutach wsypać ryż i ciągle mieszać. Po około 5 minutach dodać do ryżu chochelkę gorącego bulionu. Od tej pory mieszać co chwilę. Kolejne chochelki bulionu dodawać dopiero wtedy, gdy ryż wchłonie poprzednią porcję.

Po około 20 – 25 minutach ryż będzie prawie miękki, wtedy należy dodać pokrojone pieczarki i wlać wino (jeśli go używacie). Gotować jeszcze około 5 minut, po czym dodać parmezan, śmietanę i doprawić do smaku. Gotować do miękkości ryżu, w międzyczasie dodawać bulion, aż risotto pieczarkowe będzie gotowe. Najlepiej podać od razu po przyrządzeniu, można posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem. Smacznego ????

Jeśli masz ochotę na kuchnię polską, polecam przepis na KAPUŚNIAK.

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na risotto z pieczarkami lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.

Risotto z pieczarkami

Pieczarki

Oceń ten przepis

5 / 5. 2

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *