Proste i szybkie w przygotowaniu kotlety siekane z piersi kurczaka

kotlety siekane z kurczaka
0
(0)
kotlety siekane
kotlety siekane

Znudziły Ci się zwykłe schabowe lub kotlety z piersi kurczaka? Szukasz sprawdzonego pomysłu na obiad? Mam dla Ciebie rewelacyjny przepis na kotlety siekane z piersi kurczaka. Są delikatne, proste w przygotowaniu i po prostu pyszne. Dodatkowo to super sposób na przemycenie sporej ilości warzyw do diety małych niejadków. Moja trzyletnie córka uwielbia te kotlety i oczywiście pomaga je przygotować (kroi warzywa, miesza składniki), co jest kolejnym sposobem na oswajanie dziecka z warzywami i produktami, których zazwyczaj nie ma ochoty jeść.

Kotlety siekane lubimy jeść z ziemniakami i różnymi dodatkami, dziś do towarzystwa ugotowałam młode ziemniaki, szparagi i podałam pomidorki i ogórki małosolne. Do przygotowania kotletów można użyć wielu warzyw, gwarantuję, że to danie trafi w gust zarówno małych, jak i dużych członków rodziny. Dodatkowo to super sposób na posprzątanie lodówki z zalegających resztek, dzięki czemu mamy zdrowy posiłek, a w lodówce miejsce na świeże produkty.

Kotlety siekane – potrzebne składniki

Te pyszne kotlety można przygotować z użyciem wielu warzyw, podam Wam przepis na zestaw, który najbardziej smakuje mojej rodzinie. Rodzaje warzyw można modyfikować, pomijać, dodać swoje ulubione (ja czasem robię z dodatkiem kukurydzy lub groszku i też szybko znikają). Do ich przygotowania potrzebujemy:

  • 2 piersi kurczaka
  • 0,5 żółtej papryki
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 4 – 5 pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 1 gałązka selera naciowego (opcjonalnie)
  • 4 plastry żółtego sera
  • 2 jajka
  • 3 – 4 łyżki mąki
  • kilka listków natki pietruszki
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
kotleciki z kurczaka

Przygotowanie kotletów siekanych polega na… posiekaniu warzyw i mięsa (ale Was zaskoczyłam;)). Zaczynamy od oczyszczenia piersi kurczaka z błonek, następnie kroimy go w kostkę o wymiarach około 1 x 1 cm. Mięso przekładamy do miski. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, obie papryki i pieczarki również. Jeśli dodajemy seler, też należy go pokroić na niewielki kawałki, w przypadku dodania kukurydzy lub groszku (3 łyżki), powinniśmy je najpierw odsączyć z zalewy. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach lub kroimy w drobną kosteczkę. Do mięsa i warzyw dodajemy ser, jajka, przyprawy, a także mąkę. Mieszamy dokładnie.

kotlety siekane jak przygotować

Na patelni rozgrzewamy olej, wykładamy na niego po dwie łyżki „ciasta” z mięsem i warzywami, formujemy łyżką kotlety. Kotlety siekane smażymy z obu stron na rumiano, po około 4 – minut na każdej stronie. Po usmażeniu zdejmujemy je na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Do podania proponuję przygotować młode ziemniaki (oczyścić szczoteczka do warzyw, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, dodać masło i posiekany koperek) oraz szparagi (odłamać zdrewniałe końcówki i ugotować w osolonej wodzie przez około 4 minuty). Smacznego.

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na siekane kotlety z piersi kurczaka lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.

Z całego serca polecam do wypróbowania moją najnowszą miłość, jeśli chodzi o dania na upalną pogodę, czyli CHŁODNIK Z BOTWINY , a na deser szybkie w przygotowaniu MUFFINY Z RABARBAREM.

Biały Ceramiczny Talerz Z Zielonymi Liśćmi

Oceń ten przepis

0 / 5. 0

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *