Pyszne jesienne śniadanie, czyli jajecznica z kurkami

jajecznica z kurkami
5
(5)
jajecznica z kurkami

Jajecznica z kurkami to pomysł na proste, ale jakże pyszne jesienne śniadanko. Wystarczy kilka składników, świeże pieczywo z masłem i już możemy cieszyć się smakiem jesieni. Pieprznik jadalny, czyli kurka, to grzyb o wyrazistym smaku, jasnożółtej barwie. Często można go spotkać w polskich lasach, a ostatnio bardzo często w… marketach. Jeśli znajdziecie lub kupicie kurki, koniecznie wypróbujcie poniższy przepis.

Jajecznica z kurkami – potrzebne składniki

  • 1 duża cebula
  • około 200 g kurek
  • 3 jajka
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka smalcu lub masła

Jajecznica z kurkami – przygotowanie

Kurki oczyścić kilkukrotnie opłukując je na durszlaku zanurzonym w zimnej wodzie. Usunąć resztki liści i gleby. Kurki pokroić na ćwiartki, a malutkie zostawić w całości. Cebulę pokroić w większą kostkę, podsmażyć na smalcu lub maśle do lekkiego zarumienienia. Dodać kurki, sól i pieprz, po czym dusić na średnim ogniu około 10 minut. Dodać jajka i mieszając doprowadzić do pożądanej konsystencji jajecznicy (ja lubię bardzo ściętą, a Ty?).

Jajecznicę można posypać posikanym szczypiorkiem. Podawać ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem. Smacznego.

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na jajecznicę z kurkami lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.

Jeśli szukasz więcej grzybowych inspiracji, koniecznie wypróbuj przepis na RISOTTO Z PIECZARKAMI lub SOS Z LEŚNYCH GRZYBÓW.

Kurki.

Oceń ten przepis

5 / 5. 5

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *