foccacia
5
(1)

Foccacia to typowe włoskie pieczywo, idealne na przekąskę lub samodzielne danie. Zazwyczaj podaje się ją z oliwą, w której macza się ten wypiek. Na jej wierzchu można ułożyć pomidorki koktajlowe, oliwki, ulubione zioła lub oprószyć solą morską. moi domownicy wręcz stwierdzili, że to taka pizza bez sera. Przygotowanie chlebka foccacia jest bardzo łatwe, wystarczy kilka podstawowych składników.

Zapraszam na kulinarną wyprawę do Włoch, na pewno będziecie zadowoleni.

foccacia
  • Zaczyn:
  • 20 g drożdży
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 6 łyżek ciepłej wody
  • 2 łyżki mąki
  • Ciasto:
  • 1 i 3/4 szkl mąki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 szkl ciepłej wody
  • Dodatkowo:
  • 2 łyżki oliwy do posmarowania formy
  • Składniki do dekoracji- mogą być pomidorki koktajlowe, rozmaryn, czerwona cebula, natka pietruszki, papryka, rozmaryn.

Foccacia, sposób przygotowania


Z drożdży, 2 łyżek mąki, cukru i 6 łyżek ciepłej wody przygotować zaczyn. Odłożyć na 10 min do wyrośnięcia pod przykryciem. Do miski włożyć zaczyn, resztę mąki, 1 łyżkę oliwy, wodę i sól. Wyrobić ciasto przez minimum 5 min (może być klejące), po czym odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem (ok 1,5 h). Po tym czasie formę do pieczenia wysmarować 2 łyżkami oliwy i wyłożyć na nie ciasto. Rozciągać je palcami, tak by przylegało do ścianek naczynia, odłożyć do ponownego wyrośnięcia pod przykryciem. Foccacie udekorować dowolnymi dodatkami i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st C na ok 20-25 min do zrumienienia.

Smacznego.

Co powiesz na zupę? Świątecznie i na co dzień
https://codzisgotujemy.pl/https-www-codzisgotujemy-barszcz-bialy-zur/

Oceń ten przepis

5 / 5. 1

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *