Przepyszna zasmażana / duszona młoda kapusta

duszona młoda kapusta
4.8
(9)
Duszona młoda kapusta

Lubicie młodą kapustę? Ja uwielbiam… Na blogu znajdziecie kilka propozycji na wykorzystanie tego pysznego warzywa, jednak najlepiej smakuje mi właśnie w tej prostej formie, duszona młoda kapusta z koperkiem jest pyszna. Kilka składników, niewiele pracy, a smak… Mmmm, aż się oblizałam. To idealny dodatek do młodych ziemniaków i jajka sadzonego, a do pełni szczęścia brakować może tylko szklanki pełnej kefiru.

Duszona młoda kapusta – potrzebne składniki

Do przygotowania tej pysznej potrawy potrzebujemy:

  • 1 młoda kapusta
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1/3 szklanki wody
  • Pęczek koperku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • Sól i pieprz
  • Szczypta majeranku
zasmażana młoda kapusta
kapusta na ciepło

Duszona młoda kapusta z koperkiem – przygotowanie

Kapustę przekroić na pół, wyciąć głąb a liście drobno posiekać. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W garnku, w którym będziemy dusić młodą kapustę rozgrzać olej, następnie dodać cebulę i zeszklić ją na średnim ogniu. Dodać kapustę, sól, pieprz i 1/3 szkl wody. Dusić ok 20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż kapusta będzie miękka. Dodać posiekany koperek, przecier pomidorowy i śmietanę. Gotować jeszcze 5 minut, po czym zajadać. Lubię ją jeść jako samodzielne danie, jednak jako dodatek do obiadu sprawdzi się również dobrze. Smacznego.

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na duszoną młodą kapustę lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.

Jeśli szukasz innych pomysłów na wykorzystanie młodej kapusty, koniecznie wypróbuj przepis na ZUPĘ Z MŁODEJ KAPUSTY, inny sposób na DUSZONĄ MŁODĄ KAPUSTĘ lub PLACKI Z MŁODEJ KAPUSTY.

Zielony Liść Roślin W Fotografii Z Bliska

Oceń ten przepis

4.8 / 5. 9

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *