Chłodnik z botwiny, czyli pyszny i prosty sposób na obiad w upały

chłodnik z botwiny
5
(4)
chłodnik z botwiny
chłodnik z botwiny

Ufff… Gorąco… Ale jeść się chce, więc na obiad polecam chłodnik z botwiny. Chłodniki to super sprawa, pierwszy raz zrobiłam tą zupę zaledwie dwa lata temu i od razu się zakochałam. Smak lata w chłodnej odsłonie, orzeźwiający dzięki dodatkowi świeżych ogórków i rzodkiewki. Ta zupa chrupie, pachnie i smakuje. A jej kolor… Po prostu przyciąga i hipnotyzuje (nawet moją trzyletnią córkę, która polubiła się z chłodnikiem i co chwilę domaga się „różowej zupy”).

Przygotowanie chłodnika z botwiny jest tak proste i wymaga tak niewiele pracy, że sami będziecie zaskoczeni. Kilka składników, kilka chwil, a smak obłędny i dający ochłodę w upalne dni.

Chłodnik z botwiny – potrzebne składniki

Do przygotowania zimnej zupy z botwiny potrzebne będą:

  • 2 pęczki botwiny
  • 1 burak (opcjonalnie, jeśli zależy nam na intensywnym różowym kolorze)
  • ok 0,5 litra bulionu lub wody
  • 3 ogórki gruntowe lub 1 szklarniowy
  • Pęczek rzodkiewek
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • Ok 0,5 litra maślanki
  • Pęczek szczypiorku
  • 0,5 pęczka koperku
  • 1 łyżka octu
  • Sól i pieprz do smaku
  • 4 jajka
chłodnik litewski
chłodnik litewski

Chłodnik z botwiny – przygotowanie

Jeśli zależy nam na intensywnym różowym kolorze, należy zacząć przygotowanie chłodnika z botwiny poprzez obranie i starcie na tarce o dużych oczkach buraka. Wrzucamy go do bulionu lub wody i gotujemy na małym ogniu razem z octem. Następny krok to przygotowanie botwiny – należy dokładnie umyć i obrać małe buraczki, następnie pokroić je w plastry, a łodyżki na kawałki ok 1 cm długości. Młode buraki dodajemy do gotującego się buraka razem z solą i pieprzem (gotujemy na jak najmniejszym ogniu, żeby buraki nie straciły koloru). Po około 10 minutach dodać łodyżki botwiny i gotować jeszcze 5 minut. Buraki zdjąć z ognia i ostudzić (ja wkładam garnek do zlewu wypełnionego zimną wodą). Jajka ugotować na twardo.

W tym czasie przygotować resztę składników – ogórki obrać i pokroić w drobną kostkę, rzodkiewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, koper i szczypior posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.

chłodnik przepis

W misce wymieszać maślankę z jogurtem naturalnym, następnie dodać ogórki, rzodkiew i zioła. Gdy bulion z burakami będzie już zimny, dodać mieszankę z maślanki, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Chłodnik włożyć do lodówki lub podawać od razu po przygotowaniu. Na talerzu układamy jajko na twardo i zalewamy je zupą z botwiny. Chłodnik z botwiny można podać z pieczywem, my jednak zjadany ją samą, jest bardzo sycąca, a jednocześnie nie „zapycha” w czasie upałów. Smacznego.

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na chłodnik z botwiny lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanej zupie. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.

Na deser po tym pysznym obiedzie polecam SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI lub MUFFINKI Z RABARBAREM.

Czerwona I Zielona Roślina Chili

Oceń ten przepis

5 / 5. 4

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *