Przepis na pyszny barszcz biały lub żurek (wraz z przepisem na zakwas)

barszcz biały zurek zur żurek żur na wielkanoc
4.5
(16)

W czasie Wielkanocy stawiamy na swój stół dania tradycyjne, a jednym z nich jest niewątpliwe barszcz biały lub żurek. Czym różnią się te dwie zupy? Już spieszę z odpowiedzią. Zasadnicza różnica polega na użyciu różnych zakwasów. Do barszczu białego używamy zakwas pszenny, który jest delikatniejszy w smaku, natomiast do żuru dodaje się zakwas żytni. Zakwas możemy kupić w sklepie lub przygotować go w domu. Samodzielne przygotowanie zakwasu nie jest trudne, zanim przejdziemy do przepisu na barszcz, przedstawię Wam przepis na domową zakwaskę.

domowy zakwas na żur lub barszcz biały

  • 1 szklanki mąki (odpowiednio pszennej lub żytniej)
  • 3 szklanki przegotowanej wody
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 8 ziaren pieprzu

Mąkę dokładnie wymieszać z wodą w czystym dużym słoiku. Dodać czosnek i przyprawy. Słoik przykryć gazą i odstawić na ok 5 dni w ciepłe miejsce. Należy pamiętać, że zakwas mieszamy raz dziennie. Taka zakwaska idealnie sprawdzi się do zrobienia żurku lub barszczu białego.

Poniżej przedstawiam Wam przepis na jeden z najłatwiejszych barszczy białych lub żurek.

Składniki na barszcz biały lub żur:

  • 0,5 l zakwasu na żur lub barszcz biały
  • 4-5 sporych ziemniaków
  • 0,5 kg białej kiełbasy
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • Kawałek pora i selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka chrzanu tartego ze słoiczka
  • 1 łyżka majeranku
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • Sól i pieprz

Przygotowanie barszczu białego lub żurku

Białą kiełbasę pokroić w grubsze plasterki lub w kawałki (w przypadku, gdy kiełbasa jest cienka, tak jak u mnie). Warzywa umyć, obrać i pokroić- ziemniaki w kostkę, pora w plasterki, marchew, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć wszystko do garnka, zalać wodą. Gotować ok 5 min, po czym dodać przyprawy i gotować do miękkości warzyw (ok 15-20 min).

Dodać chrzan i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gotować 5 min, po czym ciągle mieszając wlać zakwas i śmietanę. Barszcz doprawić do smaku. Jajka obrać, pokroić w ćwiartki, można włożyć je do garnka z barszczem/ żurem, lub ułożyć na talerzu, na którym podamy zupę.

Barszcz/ żurek podawać w towarzystwie pieczywa.
Jeśli chcesz odmiany od tradycyjnego chleba, wypróbuj poniższy przepis:
https://codzisgotujemy.pl/chlebki-naan/

żur

żurek żur barszcz biały barszcz na wielakanoc

Oceń ten przepis

4.5 / 5. 16

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *